7 Януари - ИвановденИмен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка,

...
7 Януари - ИвановденИмен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка,
Коментари Харесай

На 7 януари честваме страхотен празник

7 Януари - Ивановден
Имен ден честват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана
Информация за Ивановден
На този ден православната християнска черква уважава паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен оракул и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е именуван и “Предтеча ” защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане
Традиции и традиции на Ивановден
Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните традиции повеляват кумовете или деверът да " къпят ", пръскайки обществено с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство би трябвало да посрещне своите посетители и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода. Периодът на така наречен „ мръсни дни " е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот.

Обредната софра на Ивановден включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле./ imen-den.net

На Ивановден всеки именни би трябвало да почерпи. Лоша прокоба е, в случай че на днешния ден никой не уважи именника или не му пристигна на посетители.

На Ивановден обичаят повелява да се почитат кумовете. Затова довечера се върви на посетители на кума. В никакъв случай не се върви с празни ръце. Кумът се подарява с баница, вино, краваи и кървавица.

Обичаят повелява в него да се избанят и булките и младоженците, които са се взели в зимните дни преди Ивановден. След това къпането продължавало, само че единствено за тези момци и девойки, които носели името Иван и Иванка.

На някои места в България девойките, наречени водичарки, вървят по къщите на околните си родственици. В бяло бакърено котле тя събира дарове, дребни монети, откакто е целунала ръка на стопанина на къщата.

Използван източник: bg.wikipedia.org

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР